lördag 20 augusti 2011

Ekonomi - Del I

När man hör orden ekonomi, pengar, skulder och annat tjafs (ja, för detta handlar ju trots allt om nåt strunt, men ack så nödvändigt, som människorna har uppfunnit. Människan är ett avancerat och väl utvecklat djur, som lyckas med det mesta. Men fan att man ska behöva slita dag ut och dag in för dessa jävla sedlar alltså. Aja, inte det tugget vi skulle ta nu. Får bli i nån annan del av denna fantastiska och nyutkomna serie!! Nu över till meningen jag började med lite högre upp.. Haka på, här fortsätter den:) håller folk ofta lite grann på smilbanden och är seriösa för en stund (generellt, vanligt folk som jag för tillfället. Inte Zlatan, Megan Fox eller Einstein om han hade levat... Mer om mina pengadrömmar later..). Så även (eller speciellt, rättare sagt) i Västerås under denna fotbollsperiod (nu har jag kommit en och en halv mening, förutom alla dessa förbannade parenteser. Putte, skärpning! Om inte annat för Sandhagens skull...). Som alla, som har hört ordet offside och har någorlunda koll på dess innebörd, vet så krisar grönvita VSK:s ekonomi nåt så drastiskt. Den ligger redan i graven, redo att skyfflas över med några säckar sand. The big question is: Nya Jesus?!?


Superettanklubbens ekonomi är inte det enda problemet för tillfället. Sportsligt vill inte resultaten riktigt rulla in i VSK:s favör. Man är nästjumbo, har släppt in mest mål i serien (fem mer än jumbon..) och har sju poäng upp till norrettankval. Man behandlar spelare otroligt skumt. "Lagom" tekniske yttern Simon Lundevall har man nu öppnat dörren för. Inte vilken dörr som helst, utan kylskåpets granne. Huvudpersonen själv vill (enligt vlt.se) inte förhandla om ett nytt kontrakt under pågående säsong. Redan där säger jag fine, låt honom vara någon månad och ta upp frågan senare (självklart finns risk för andra klubbars intresse, men det är bara att acceptera..). När Lundevall även har själsliga argument. Klubbens ekonomikris, nedflyttningsstatus och frågeställningen: Får nuvarande tränare fortsatt förtroende eller ej vid säsongsslut? Då känner jag att det inte är något snack. Men istället fryser klubben ut Simon ur laget, även fast han har varit en av lagets ledande (visa vägen) och bästa spelare under återkomsten till Sveriges nästhögsta serie. Barnsligt Grönvitt, egoistiskt (fast ändå IQ-befriat och inte ett dugg egoistiskt med tanke på framtida poängtapp) och onödigt!

Ekonomin alltså. Ja, den är at this moment completely åt fanders. Not just at this moment. Den har varit kass alldeles för länge. Under min tid i klubben (får det att låta som om det var på 70-talet..) fick man ju vara glad om man fick månadslönen, utan att behöva ringa kansliet och fråga om den ligger i kassan på BMB. Nej, nu är jag lite hård, men visst fan var det så med matchpremierna iallafall!! Detta tyder dock mer på oorganisation, än minus i saldot. I vilket fall var man stammis på kansliet vid Kristiansborgsallén. Eller så var den 26:e alltid upptagen i kalendern. "Ringa kansliet"..

Var även med i en tävling under förra säsongen, där jag (inte helt oväntat..) tog hem nåt pris. 6 matchbiljetter inför säsongen i SE. Men vad hände?! Nej, tänkte väl det! Jag behöver inte ens förklara... Efter ett samtal 3-4 månader senare ramlade biljetterna ner i brevinkastet.

Över till pengarna igen. Pengarpengarpengar.. Man valde att ge Patrik St Cyr fri transfer (inte bra för truppen, men kanske nödvändigt), och även Daniel Andersson fick leta ny arbetsgivare (rätt enligt mej. Inget illa mot grabben, men han visade inte klass nog att ens lira hos VIK i tvåan..). Antagligen sänkte man lönekostnaderna med minst ett par tiotusen svenska. Men att man nu håller på att konka, är ingen annans fel än klubbens själv. Inget illa mot dom grönvita (finns alltid varmt om hjärtat hos mej!), men här får man fan skylla sej själv. Köper in dyra spelare (lönemässigt) inför SE-säsongen för att sedan kicka nyförvärven. Nej, börja använda hjärnan VSK. Okej, lätt att säga i efterhand. Men om man ska lägga ner så mycket cash på spelare, måste man veta att dom går in och dominerar!

Jag läste tidigare Kevin Johanssons (från VLT) krönika från den 11:e augusti, som handlar om "att 107 år av Grönvita traditioner förtjänare mer än spel i division 2" (sågning av Oss, men okej..). Där tar han upp detta ämne om licensnämndens granskning och krav på lagets ansträngda ekonomi. Jag gillade verkligen vad jag läste (absolut inget fjäsk, för dom som hoppas på det..). Bra skrivet och ren, skär och tydlig fakta. Kevin påstår sej i efterhand veta vad man skulle ha gjort annorlunda. "Grönvitt skulle helt enkelt ha behållit samma trupp, sagt att "skitsamma om vi åker ur eller inte, det var en bonus att vi gick upp och det får bli en bonus om vi klarar oss kvar". Jag kan bara instämma. Väl talat!

Men hörre ni, derby på Apalby nästa säsong då. VIK-VSK? Jag ser faktiskt inte detta som en omöjlighet alls. Ingen högoddsare enligt mej.. Självklart hoppas jag på annat, givetvis! Det troliga är dock att Västerås Stad hjälper klubben upp ur träsket och pumpar in en mille (för det är ju det elitkravet licensnämnden har på klubben. Man måste göra något åt sina miljonskulder för att inte bli degraderade. Om man dessutom ramlar ner en division. Ja, då är derbyt bara månader ifrån oss..).

Men är VSK värda detta? Som Västerås stolthet, ja! Som fotbollsklubb, nejnejnej. Det vette tusen alltså.. Okej, I will explain it for yaaa. Vi går på ett annat lite mer lätt-igenkännbart scenario. Du lånar ut en hyfsad summa pengar till en polare. "Inga problem. Klart du får tillbaka dina cash!" ramlar då ur hans käft. Tiden går. Du ser inte en skymt av ett korvöre. Vid förfrågan: "Absolut ska du få dina stålars, jag lovar!" Efter en rejäl tid (människoförfluten tid, 1-2 år) bestämmer du dej för att göra upp en avbetalningsplan (du vet att du annars aldrig får tillbaka, ens, en guldtia eftersom nissen har det otroligt knapert). Ni träffas på Spicy Hot (tar antagligen en 2:a med röd curry, utan lök) och för en civiliserad och acceptabel diskussion.

Resultatet blir en avbetalning som strecker sej över ett halvår. Då ska du ha fått tillbaka 30 procent av vad han var skyldig. Han lovar att sälja av några av sina TV-apparater i hemmet (han har nämligen en i sovrummet, en i vardagsrummet, en i köket, en i hallen, en i badrummet och en på balkongen). *Talang*

Sex månader senare träffas ni igen. Men killen har inte kommit en hästlängd (lyckades spara ihop till en Spicy..). Han går då ut bland alla sina vänner, på jobbet och på stan. Han bädjar och ber till alla han känner (och inte känner..) för att bli av med sina skulder. "Snälla, kan ni betala av detta åt mej!".

Någon som känner sej träffad?!? Jag tycker han ska få stå sitt kast. Men jag vet inte.. Vad tycker du?

Vi pratar vidare om VIK och vår ekonomi i uppföljaren till denna succé(?)serie. Varför kan inte klubben satsa ordentligt, om det finns stach i kassan?! Håll utkik!

Idag borde jag ju ha rullat några ord om derbyt imorgon. Fan, Skiljebo-VIK! Jag har verkligen sett fram emot den här matchen. Enligt SSK:s hemsida ska ju tydligen "Temme" Berhane lira för oss.. Det låter ju faktiskt intressant! Satsar SSK på publikrekord kanske?

Ps. Aston Villa vann idag hemma på Villa Park mot Blackburn. Förkrossande 3-1, med kung Bent som målskytt dessutom! För tillfället ligaledare, u"nderbascht (vet fortfarande inte hur man knappar in ett tyskt u..)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar